3 Νοε 2012

Μητροπολίτης Σιατίστης: Δεν μπορεί να είσαι Χριστιανός και Χρυσαυγίτης Συνέντευξη:


Συνέντευξη: Μητροπολίτης Παύλος: Δεν μπορεί να είσαι και χριστιανός και Χρυσαυγίτης  Όποιος τάσσεται στο πλευρό της Χρυσής Αυγής «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χριστιανός».

Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος είναι ο πρώτος ιεράρχης που την περασμένη εβδομάδα «κατακεραύνωσε» το ακροδεξιό ντελίριο προκαλώντας θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη. Αυτό «ενόχλησε» κάποιους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τον απειλούν. Σήμερα μιλάει στον «ΤτΚ» για τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα και τις πρακτικές βίας που υιοθετούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο «μάχιμος» ιεράρχης, με αφορμή την υπόθεση με το αμφιλεγόμενο θεατρικό έργο «CorpusChristi» και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν έξω από το Θέατρο «Χυτήριο», καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «αντέδρασε για καθαρά κομματικούς λόγους και για να αποκτήσει οπαδούς…». Ο «χαμηλών τόνων» (όπως τον χαρακτηρίζουν όλοι όσοι τον γνωρίζουν), αλλά «με δυναμικό λόγο» ιεράρχης στέλνει ταυτόχρονα και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στους κόλπους της Ιεραρχίας, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένη να πάρει θέση και να τοποθετηθεί επίσημα για τις μορφές ρατσισμού που «ξεπήδησαν» στην ελληνική κοινωνία και τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα: «Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, γιατί η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία…».

- Σεβασμιότατε, είστε πάντοτε κοντά στους νέους. Εάν κάποια στιγμή ερχόταν ένας νέος και σας έλεγε ότι τάσσεται με τη Χρυσή Αυγή, διότι έτσι πιστεύει πως θα επιλυθούν τα προβλήματα στην κοινωνία, τι είναι αυτό που θα του λέγατε;

Θα του έλεγα ότι «δεν μπορεί να είσαι ταυτόχρονα και χριστιανός. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις. Aν πιστεύεις στον Χριστό, πιστεύεις πως αυτός ο έγχρωμος  είναι ελάχιστος αδελφός του Κυρίου. Εσύ τι θα κάνεις; Θα πας να τον χτυπήσεις με αλυσίδες; Και θα είσαι χριστιανός;».

- Πιστεύετε ότι η Ιεραρχία θα πρέπει να τοποθετηθεί για το τόσο σοβαρό θέμα των ακραίων φαινομένων;

Πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι πλέον υποχρεωμένη να πάρει θέση με βάση και τα φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά. Δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι, διότι η αδιαφορία των μέσων Γερμανών έβγαλε τον Χίτλερ στην εξουσία. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι ασυμβίβαστη η χριστιανική πίστη με ανθρώπους οι οποίοι την προσβάλλουν καθημερινά.

-Σεβασμιότατε, τις προηγούμενες ημέρες διαδραματίστηκαν επεισόδια έξω από το Θέατρο «Χυτήριο» για την παράσταση «CorpusChristi». Είδαμε κάποιους πιστούς να αντιδρούν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής…

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Πήγαν για να διαμαρτυρηθούνε -άσχετα αν συμφωνώ ή διαφωνώ- νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ομολογούνε την πίστη τους. Απλώς «έπεσαν» στην παγίδα να τους πλαισιώσουν και οι Χρυσαυγίτες. Ωστόσο, ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ήταν σε άλλο σημείο οι πιστοί και σε άλλο τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι πιστοί περιθωριοποιήθηκαν από την Αστυνομία σε έναν άλλο συγκεκριμένο χώρο και εκεί έψαλαν, αλλά δεν μπλέχτηκαν σε επεισόδια. Έγινε μια προσπάθεια από την πλευρά της Χρυσής Αυγής να ταυτιστεί με τους πιστούς. Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν να διαφημιστεί το θεατρικό έργο.

ΓΙΑ ΤΟ «CORPUSCHRISTI»
Απαράδεκτη παράσταση που προσβάλλει τον Χριστό και εκατομμύρια πιστούς - Η άποψή σας για τη θεατρική παράσταση «CorpusChristi»;

Θεωρώ πως, όταν κάποιος χλευάζει μια πίστη ή διαστρέφει -με αυτό τον τρόπο- ένα πρόσωπο, στο οποίο η πίστη υπήρξε το πνευματικό σύνολο που κράτησε αυτό το γένος στα χρόνια της σκλαβιάς, είναι το λιγότερο αγενής. Δείχνει έναν άνθρωπο ουσιαστικά αδίστακτο σε αυτό που σέβεται ένας λαός ολόκληρος και που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του. Η παράσταση αυτή -από προσωπικής πλευράς- είναι απαράδεκτη, διότι προσβάλλει το πρόσωπο εκείνο το οποίο λατρεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και προσβάλλει και αυτούς που το λατρεύουν.

- Για το περιεχόμενο αυτής της θεατρικής παράστασης αντέδρασαν και μέλη του ακροδεξιού κόμματος. Στο όνομα του Χριστού…

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν για καθαρά κομματικούς λόγους, για να αποκτήσουν οπαδούς και να ταυτιστούν με τους χριστιανούς. Δεν μπορεί να υπερασπίζει τον Χριστό κάποιος που καθημερινά τον περιφρονεί, τον υβρίζει και τον συντρίβει στο πρόσωπο των ελάχιστων αδελφών του. Το Ευαγγέλιο δεν θα αλλάξει. Το Ευαγγέλιο είναι σαφέστατο. Οι ταπεινοί και οι καταφρονημένοι είναι οι άνθρωποι που εικονίζουν τον Χριστό, είτε έχουν μαύρο είτε λευκό είτε κίτρινο χρώμα. Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και ο ελάχιστος αδελφός του. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα….

Ενόχληση στην Ιεραρχία για την κοινή εμφάνιση Σεραφείμ
με ακροδεξιούς βουλευτές

Προβληματίζουν την Ιεραρχία οι ενέργειες του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος την ώρα που κατέθετε μήνυση στο Α.Τ. Ομονοίας κατά της θεατρικής παράστασης «Corpus Christi» δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι τον συνόδευαν.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, η κοινή εμφάνιση του Πειραιώς με βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος έχει ενοχλήσει τους περισσότερους ιεράρχες. Και αυτό γιατί «η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Εκκλησίας η οποία δεν δέχεται το ρατσισμό. Ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως χρώματος είναι κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσιν του Θεού».

Ο μητροπολίτης Πειραιώς την περασμένη Πέμπτη, και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε (η κοινή εμφάνισή του με τους ακροδεξιούς βουλευτές «φιγουράριζε» και στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής), διευκρίνισε ότι απλώς συνεχάρη τους βουλευτές. «Τους ευχαρίστησα όπως θα ευχαριστούσα οιονδήποτε επώνυμο ή ανώνυμο έσπευδε να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Με ποια λογική θα έπρεπε να αποπέμψω τους συγκεκριμένους βουλευτές; Μήπως λάμβανε χώρα στο αστυνομικό τμήμα κομματική εκδήλωση ή μετείχα σε προεκλογική εκστρατεία υπέρ κόμματος;».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Πηγή: http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου