24 Φεβ 2013

Προτεσταντικός νεοπλατωνισμός


Γράφει η «Ανακάλυψη»

Κάπου άκουσα το εξής που αποδεικνύει πως συνδέεται ο προτεσταντισμός με τον νεοπλατωνισμό των εικονομάχων, τις θέσεις των οποίων υποστηρίζουν. Ταυτίζουν την μορφή με την φύση και την ουσία του απεικονιζόμενου προσώπου με αποτέλεσμα να το θεωρούν ειδωλολατρεία. Οι εικονομάχοι εμφορούμενοι από τέτοιες ιδέες αντιστάθηκαν σθεναρά σε κάτι που δεν ίσχυε Την δόξα την παίρνει ο θεός αν δεν έχεις μέσα στο μυαλό σου τέτοιες ιδέες. Όταν όμως πλησιάζεις την εικόνα προκατειλημμένος από τέτοιες ιδέες τότε μπροστά σου θα βλέπεις είδωλα. Ότι έχει προσθέσει η εκκλησία μέσα στους αιώνες το έχει προσθέσει με σοφία για να αντιμετωπίσει τις αιρέσεις που κατά καιρούς ξεπήδαγαν μέσα στους κόλπους της.

Η Παναγία π.χ. τονίστηκε όσο χρειαζόταν για να αντιμετωπιστουν οι αρνητές της ενσάρκωσης και της ανθρώπινης φύσης του Χριστού ΜΕ το θέμα που προέκυψε με τις εικόνες ήρθε στην επιφάνεια ένα νεοπλατωνικό πνεύμα το οποίο είχε παρεισφρήσει στην εκκλησία και στους χριστιανούς που ασχολουντο με την αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Αυτό που έκαναν ήταν να υποτιμούν τη σάρκα και να τονίζουν το πνεύμα.

Όταν κάποιος πλησιάζει μια εικόνα και τιμά τη μορφή που βλέπει δεν τιμά σάρκα και αίμα όπως συνειρμικά υποθέτει ο νεοπλατωνικος προτεσταντικος νους αλλά λαμβάνει τιμή ο Θεός γιατί χαρίτωσε τον άγιο. Τιμούμε δηλαδή το έργο του Αγίου πνεύματος στη ζωή του Αγίου και μέσω του Αγίου. Άρα ο Θεός ευαρεστείται -ναι ας το τονίσουμε ξεκάθαρα- με κάθε πράξη που έχει στόχο να αναγνωρίσει την συγκατάβαση Του στο να συνεργάζεται με τον άνθρωπο για την επέκταση της Βασιλείας Του.


Κλείνοντας να τονίσουμε ότι αυτή η υποβάθμιση της ύλης καταλήγει και στην αλλοίωση της ουσίας της Θείας Κοινωνίας καθώς δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατόν ο Θεός να ασχολείται και να δίνει τόση σημασία στα περιεχόμενα του δισκοπότηρου Παραβλέποντας σ αυτό το θέμα το πιστεύω των εικονομάχων των οποίων τα επιχειρήματα αναφέρουν μόνο για να αποδείξουν την θέση τους περί εικόνων, ακόμα και αυτού του Λούθηρου ο οποίος υποστήριζε σθεναρά το γεγονός ότι τα θεια δώρα ήταν όντως σώμα και αίμα Χριστού.


Βέβαια ενας άλλος λόγος είναι ότι αφού είναι εκτός αποστολικής διαδοχής δίκαια υποστηρίζουν ότι αυτά που έχουν μπροστά τους δεν είναι σώμα και αίμα αλλά σύμβολα Αυτό βέβαια τους οδηγεί στο να παραποιούν ένα πασίγνωστο εδάφιο: ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ και οχι ΕΣΤΙ.
  • Δηλαδή παίρνουν την έλλειψη ιεροσύνης ως φυσιολογικό γεγονός και προσαρμόζουν το Λόγο του Θεού στην δίκη τους πραγματικότητα.
Επειδή όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί καλοπροαιρετοι άνθρωποι μέσα στον προτεσταντικό χώρο και ξέρω ότι ο Κύριος εργάζεται μέσα τους, θα έρθει η ώρα για κάποιους τουλάχιστον να ακούσουν την φωνή του σχετικά με τα παραπάνω θέματα και να δουν τα πραγματα με άλλο μάτι.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου