29 Απρ 2013

Γέροντας Θαδδαίος: Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας (Βίντεο) Συζήτηση με τον Άγιο Θαδδαίο της Βιτόβνιτσας


Όλα τα πράγματα εδώ σ' αυτό τον κόσμο, κάθε καλό και κάθε κακό, προέρχονται απ' τους λογισμούς μας. Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας. Εάν είναι ήσυχοι, πράοι και απλοί, η ζωή μας θα είναι ίδια, και θα έχουμε ειρήνη μέσα μας· ειρήνη που θα εκπέμπεται έσωθεν και θα επηρεάζει τα πάντα γύρω μας - τους ανθρώπους, τα ζώα, ακόμα και τα φυτά. Τέτοιος είναι ο "μηχανισμός των λογισμών", που παράγει λογισμούς δια των οποίων επηρεάζουμε όλους τους άλλους ανθρώπους. Και όλοι περιμένουν από εμάς ειρήνη, παρηγοριά, αγάπη και σεβασμό.

Συχνά μας βρίσκουν πολλές συμφορές· και όλες οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα ταπεινώσει τον εαυτό μας. Όταν η ψυχή μας ταπεινωθεί και υποκλιθεί ενώπιον του θελήματος του Θεού, τα βάσανα και οι συμφορές μας θα πάψουν. Διότι τότε, οι συμφορές και τα βάσανα θα μας γίνουν κατά κάποιο τρόπο προσφιλή. Θα φτάσουμε να έχουμε μια ολότελα διαφορετική αντίληψη της ζωής. 

Δεν θα σκεφτόμαστε πια με βάση τους νόμους αυτού του κόσμου. Θα βλέπουμε τα πάντα μέσα από διαφορετικό φως. Ό,τι κι αν κοιτάζουμε, θα μας φαίνεται κατά κάποιο τρόπο λαμπρότερο, γεμάτο αγάπη. Τα πάντα θα είναι καλά, επειδή είναι ευάρεστα στον Θεό...

Ο βίος και η διδασκαλία του γέροντα Θαδδαίου για τους λογισμούς, την οικογενειακή ζωή, την ταπείνωση, την υπηρεσία προς τον συνάνθρωπο, τον μοναχισμό, τη μετάνοια, την προσευχή, την αγάπη, τα πεπτωκότα πλάσματα, τον πνευματικό αγώνα, την πίστη, την εσωτερική ειρήνη, τον πνευματικό κόσμο.

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα: Οι λογισμοί καθορίζουν τη ζωή μας - Βίος και διδαχές του γέροντα Θαδδαίου της Βιτόβνιτσα 287 σελ. Εν πλω, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου