8 Δεκ 2013

Π. Βασίλειος Θερμός. Ο νεοναζιστικός παγανισμός και η Ορθόδοξη Εκκλησία


π. Βασίλειος Θερμός: Νεοναζιστικός παγανισμός 
και Ορθόδοξη Εκκλησία - Άρτος Ζωής 26.11.2012

Ο π. Βασίλειος Θερμός έκλεισε την παρέμβασή του με τη φράση: “Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι για την Εκκλησία η ευκαιρία για την ανανέωσή της”.


Ιδιωτική Οδός
Μια άκρως ουσιαστική εκδήλωση με θέμα «Νεοναζιστικός παγανισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία» πραγματοποιήθηκε απόψε στο αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου, στο κτίριο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ίδρυμα «Άρτος ζωής» και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπροστάρης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος με αφορμή την εκδήλωση έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ομιλητές ήσαν: ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο π. Βασίλειος Θερμός, θεολόγος, ψυχίατρος, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, θεολόγος, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Παρόντες: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο πρ. Υπουργός Μανώλης Δρεττάκης, ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος, κληρικοί, πανεπιστημιακοί και πολύς κόσμος. 

Ολόκληρη την ομιλία του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου διαβάστε εδώ.
Λέγοντας τα πράγματα με τ' όνομά τους, οι π. Βασίλειος Θερμός, Σταύρος Γιαγκάζογλου και Σταύρος Ζουμπουλάκης, ανέλυσαν γιατί κληρικοί και χριστιανοί στην Ελλάδα σήμερα συντάσσονται με την Χρυσή Αυγή ή έστω την ανέχονται.

Η σχέση των χριστιανών με ναζιστές ή δικτάτορες (όπως συνέβη και στην Ελλάδα με την Χούντα), είναι ευεξήγητη αλλά σε καμία περίπτωση δικαιολογημένη από την θεολογία της Εκκλησίας. Αυτή η σχέση γέννησε και το εκτρωματικό εκείνο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” όπου η Εκκλησία έρχεται δεύτερη σε σχέση με το Έθνος ή αποτελεί δεκανίκι του. 

Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναλύοντας πτυχές του θρησκευτικού συντηρητισμού στην Ελλάδα σήμερα, εξέφρασε την μεγάλη του έκπληξη για την επίθεση διαφόρων ιστοχώρων στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος ελέγχεται ως «διεθνιστής» και «οικουμενιστής». 

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης υπογράμμισε ότι στην Εκκλησία με την Μεταπολίτευση δεν έγινε αποχουντοποίηση. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, από ένστικτο πολιτικής επιβίωσης, αποταύτισε την Εκκλησία από τη Δεξιά, πράγμα που ανέτρεψε ο διάδοχός του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Δεν με εκπλήσσει που κάποιοι Μητροπολίτες τάχθηκαν με την Χρυσή Αυγή. Ακροδεξιοί, χουντικοί είναι οι άνθρωποι, πώς να το κάνουμε. Αυτοί θεωρούν τον Ντερτιλή σπουδαίο Έλληνα».
Και έκλεισε τονίζοντας: «Χρειάζεται η αυτοκριτική τομή: Η αναθεώρηση της σχέσης της Εκκλησίας με την πολιτική. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν δυνάμεις για μια τέτοια επώδυνη διαδικασία».

Στο τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος τάχθηκε κατά της Χρυσής Αυγής και υπογράμμισε ότι δεν μας τιμά το γεγονός ότι επί χρόνια δεν μπορούμε στην Ελλάδα να χτίσουμε ένα τζαμί για τους μετανάστες. 

Παρέμβαση έκανε και ο πρ. Υπουργός Μανώλης Δρεττάκης, ο οποίος καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή βίας, τονίζοντας ότι στην αγάπη συνοψίζεται όλος ο Χριστιανισμός. Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορούμε να παλινδρομήσουμε στην επταετία (δικτατορία) και γι' αυτό είναι απαραίτητο η Διοικούσα Εκκλησία πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την Χρυσή Αυγή, και όχι γενικά και αόριστα τον ρατσισμό. Αν δεν λάβει ξεκάθαρη θέση η Εκκλησία, θα είναι συνένοχη. Και διάβασε απόσπασμα σχετικού άρθρου του. Μάλιστα, τόνισε την μεγάλη του έκπληξη όταν τον περασμένο Οκτώβριο συνάντησε στο Άγιον Όρος νέους προσκυνητές, οι οποίοι δήλωναν οπαδοί της Χρυσής Αυγής. 

Τοποθέτηση προσπάθησε να κάνει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Άκης Γεροντόπουλος, αλλά ως εκπρόσωπος του μνημονίου, προπηλακίστηκε λεκτικά από κάποιους ακροατές κι έτσι τέλειωσε η εκδήλωση.

Τα παραπάνω είναι άκρως ενδεικτικά των όσων σημαντικών ελέχθησαν απόψε.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση στο διαδικτυακό κανάλι intv σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανίτη.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου